
Pomimo, że taka teoria wydaje się prosta i logiczna, w mojej opinii jest mało efektywna. Głównym powodem przemawiającym przeciwko obsesyjnym przejmowaniu się kaloriami jest fakt, że różne pożywienie zawierające tą samą ilość kalorii będzie miało zawsze inny wpływ Twój organizm. Jak więc wykorzystać tą wiedzę, żeby chudnąć nie zawracając sobie jednocześnie głowy kaloriami?
Dlaczego liczenie kalorii nie sprawdza się
Największą wadą liczenia kalorii jest to, że absolutnie nie da się dokładnie przewidzieć ile kalorii zjadłeś podczas obiadu lub spaliłeś na ostatnim treningu. Nawet w warunkach laboratoryjnych, przy użyciu specjalistycznego sprzętu wyniki zawsze będą w pewnym stopniu zakłamane.Jeśli więc wyznaczyłeś sobie cel żeby każdego dnia jeść dokładnie 100 lub 200 kalorii mniej niż ich spalasz, to i tak wszystkie Twoje wyniki będą bardzo ogólnikowe. Nawet najdokładniejsze obliczenia, mogą okazać się równie precyzyjne co wróżenie z fusów.
Zamiast skupiać całą swoją energię na tym jak dużo jesz, lepiej poświęcić więcej uwagi temu co zjadasz. Przygotowując posiłki które zawierają więcej warzyw, owoców czy niezbyt tłustych produktów (np. kurczak lub jajka) będziesz bardziej syty po każdym posiłku jednocześnie zjadając mniej kalorii.
Do tego dochodzi naukowo potwierdzony fakt, że różne produkty powodują różne reakcje hormonalne organizmu. Hormony sterują wszystkimi procesami zachodzącymi w ciele człowieka, jedne powodują odkładanie się tkanki tłuszczowej, a inne są odpowiedzialne za budowanie mięśni. Wiele eksperymentów potwierdziło, że diety zawierające różne proporcje tłuszczów, węglowodanów i białka, pomimo dokładnie tej samej kaloryczności sprawiają że końcowa waga zawsze była inna.
Alternatywy dla liczenia kalorii
Skoro liczenie kalorii w domowych warunkach mija się z celem, na czym się skupić żeby schudnąć? Poniżej znajdziesz 3 alternatywy, dzięki którym utrata odchudzanie stanie się znacznie efektywniejsze.Jedz mniejsze porcje. To może wydawać się absolutną podstawą, jednak wiele ludzi kompletnie o tym zapomina. Szykując sobie większe porcje niemal gwarantujesz sobie, że Twój apetyt będzie silniejszy. Prawdopodobieństwo, że i tak poczujesz sytość po zjedzeniu małego posiłku jest znacznie większe niż to, że zostawisz cokolwiek na talerzu wypełnionym po brzegi.
Wybieraj produkty bogate w białko i błonnik. Warzywa, owoce, mięsa lub jajka nie tylko powodują, że czujesz się bardziej, dłużej najedzony po posiłku. Dodatkowo żeby strawić tego typu produkty organizm człowieka wykorzystuje więcej energii. Odżywiając się w ten sposób zyskujesz podwójnie, łatwiej będzie Ci zapanować nad głodem jedząc tą samą ilość pożywienia, a do tego spalisz więcej kalorii nic nie robiąc.
Unikaj fast-foodów, słodyczy i słodkich napoi. Jedzenie niezdrowej żywności jest najczęściej głównym powodem otyłości. Jednak pomimo tego, że tego typu pożywienie powoduje odkładanie się tkanki tłuszczowej, ma ono również inne nieprzyjemne skutki. Długotrwałe niezdrowe odżywianie jest również powodem wielu chorób jak: cukrzyca, niewydolność układu krążenia, czy rak. Zdrowe odżywianie nie tylko pomoże Ci w łatwy sposób schudnąć, lepiej się czuć, ale i zmniejszy ryzyko różnych chorób.
Podsumowując
Pomimo, że deficyt kaloryczny z pewnością powoduje utratę wagi, to wcale nie musisz zajmować się liczeniem kalorii, żeby szybko i skutecznie schudnąć. Jedyną rzeczą na której warto się skupić to mądre i zdrowe odżywianie, oraz regularne ćwiczenia, które na pewno pomogą Ci osiągnąć cel zrzucenia zbędnych kilogramów.Autor zdjęcia: judybaxter