
Wiedząc to, możesz wybierać produkty o niższym indeksie glikemicznym, które nie będą powodować zbyt dużych wahań poziomu cukru i insuliny we krwi. Takie podejście do odżywiania ma istotny wpływ na zdrowie, zmniejsza ryzyko chorób serca oraz wystąpienia cukrzycy i jest jednym z istotnych elementów podczas odchudzania.
Co to jest index glikemiczny (IG)
Początkowo koncepcja IG została opracowana żeby określić jakie produkty będą najlepsze dla osób z cukrzycą. Pomimo skomplikowanej nazwy index glikemiczny jest dość łatwy do zrozumienia. Najprościej mówiąc: numer indeksu glikemicznego określa jak gwałtownie zwiększy się poziom cukru we krwi po spożyciu węglowodanów. IG określa produkty w skali od 0 do 100, im mniejszy jest wskaźnik tym węglowodany w danym produkcie wchłaniają się wolniej i przez dłuższy czas. Dla przykładu czysta glukoza ma wartość 100 i jest najszybciej przyswajalnym z wszystkich węglowodanów.Produkty które mają index równy 55 lub mniej są uznawane jako mające niski index glikemiczny, wszystkie w zakresie od 56 do 69 średni IG, a 70 i powyżej wysoki IG.
Podejmując codzienne decyzje o tym jakie produkty/potrawy będziesz jadł, staraj się w większości wybierać te z niskim i średnim IG, a za wszelką cenę unikaj wszystkich z wysokim IG.
Zalety z jedzenia produktów z niskim indeksem glikemicznym
Jedną z najczęstszych zmian jakie zauważają osoby, które przeszły na dietę zawierającą więcej produktów o niskim IG, jest zwiększenie energii w ciągu dnia (szczególnie popołudniu, kiedy to najczęściej pojawia się na pewien czas zmęczenie). Ten pozytywny efekt jest spowodowany tym, że produkty z niskim IG nie powodują gwałtownych skoków cukru we krwi po posiłku, a jego poziom jest stabilny przez dłuższy okres czasu.Dodatkowo dieta bogata w produkty o niskim IG sprawi, że Twoje mięśnie będą w lepszej kondycji. To dlatego że niski i stabilny poziom cukru we krwi powoduje, że Twoje ciało zacznie lepiej i efektywniej wykorzystywać tkankę tłuszczową jako źródło energii. Dzięki temu, nawet jeśli na początku nie stracisz żadnych kilogramów to i tak Twój obwód w pasie się zmniejszy i będziesz wyglądał lepiej.
Jakie to ma znaczenie podczas odchudzania
Jedząc dużo produktów z niską wartością IG będziesz czuł się bardziej syty przez dłuższy czasu, dzięki czemu będziesz jadł mniej, co z pewnością wpłynie na utratę wagi.Stabilniejszy poziom cukru we krwi po posiłkach zmniejsza również prawdopodobieństwo odkładania się nowej tkanki tłuszczowej.
Co prawda dieta złożona z produktów o niskim IG nie jest niezbędnym elementem podczas odchudzania, ale może stać się kolejnym skutecznym narzędziem w walce z otyłością.
Przykładowe produkty
Niski index glikemiczny:- 36: jabłko
- 51: banan
- 40: czekolada
- 39: mleko
- 53: chleb razowy
- 63: ziemniaki
- 68: brązowy ryż
- 57: musli
- 75: chleb pszenny
- 73: biały ryż
- 81: płatki kukurydziane
Ciekawostka
Im bardziej przetworzone produkty tym większe prawdopodobieństwo że ich IG będzie bardzo wysoki. Produkty naturalne - najbardziej zbliżone do swojego pierwotnego stanu (niegotowane, niesmażone etc.) mają mniejszy IG.
Autor obrazka: kidmissile