Przejdź do głównej zawartości

Index glikemiczny - wszystko co musisz wiedzieć

chleb
Węglowodany zawarte w różnych potrawach nie są takie same, w praktyce każde z nich ma inny wpływ na nasze ciało. Dzięki indeksowi glikemicznemu (IG) możemy dowiedzieć się jak szybko konkretny produkt zwiększy poziom cukru (konkretnie glukozy) we krwi po jego spożyciu. Generalnie im wyższy jest ten wskaźnik tym szybciej i bardziej zwiększa się poziom cukru we krwi.

Wiedząc to, możesz wybierać produkty o niższym indeksie glikemicznym, które nie będą powodować zbyt dużych wahań poziomu cukru i insuliny we krwi. Takie podejście do odżywiania ma istotny wpływ na zdrowie, zmniejsza ryzyko chorób serca oraz wystąpienia cukrzycy i jest jednym z istotnych elementów podczas odchudzania.


Co to jest index glikemiczny (IG)

Początkowo koncepcja IG została opracowana żeby określić jakie produkty będą najlepsze dla osób z cukrzycą. Pomimo skomplikowanej nazwy index glikemiczny jest dość łatwy do zrozumienia. Najprościej mówiąc: numer indeksu glikemicznego określa jak gwałtownie zwiększy się poziom cukru we krwi po spożyciu węglowodanów. IG określa produkty w skali od 0 do 100, im mniejszy jest wskaźnik tym węglowodany w danym produkcie wchłaniają się wolniej i przez dłuższy czas. Dla przykładu czysta glukoza ma wartość 100 i jest najszybciej przyswajalnym z wszystkich węglowodanów.

Produkty które mają index równy 55 lub mniej są uznawane jako mające niski index glikemiczny, wszystkie w zakresie od 56 do 69 średni IG, a 70 i powyżej wysoki IG.

Podejmując codzienne decyzje o tym jakie produkty/potrawy będziesz jadł, staraj się w większości wybierać te z niskim i średnim IG, a za wszelką cenę unikaj wszystkich z wysokim IG.

Zalety z jedzenia produktów z niskim indeksem glikemicznym

Jedną z najczęstszych zmian jakie zauważają osoby, które przeszły na dietę zawierającą więcej produktów o niskim IG, jest zwiększenie energii w ciągu dnia (szczególnie popołudniu, kiedy to najczęściej pojawia się na pewien czas zmęczenie). Ten pozytywny efekt jest spowodowany tym, że produkty z niskim IG nie powodują gwałtownych skoków cukru we krwi po posiłku, a jego poziom jest stabilny przez dłuższy okres czasu.

Dodatkowo dieta bogata w produkty o niskim IG sprawi, że Twoje mięśnie będą w lepszej kondycji. To dlatego że niski i stabilny poziom cukru we krwi powoduje, że Twoje ciało zacznie lepiej i efektywniej wykorzystywać tkankę tłuszczową jako źródło energii. Dzięki temu, nawet jeśli na początku nie stracisz żadnych kilogramów to i tak Twój obwód w pasie się zmniejszy i będziesz wyglądał lepiej.

Jakie to ma znaczenie podczas odchudzania

Jedząc dużo produktów z niską wartością IG będziesz czuł się bardziej syty przez dłuższy czasu, dzięki czemu będziesz jadł mniej, co z pewnością wpłynie na utratę wagi.

Stabilniejszy poziom cukru we krwi po posiłkach zmniejsza również prawdopodobieństwo odkładania się nowej tkanki tłuszczowej.

Co prawda dieta złożona z produktów o niskim IG nie jest niezbędnym elementem podczas odchudzania, ale może stać się kolejnym skutecznym narzędziem w walce z otyłością.

Przykładowe produkty

Niski index glikemiczny:
  • 36: jabłko
  • 51: banan
  • 40: czekolada
  • 39: mleko
  • 53: chleb razowy
Średni index glikemiczny:
  • 63: ziemniaki
  • 68: brązowy ryż
  • 57: musli
Wysoki index glikemiczny:
  • 75: chleb pszenny
  • 73: biały ryż
  • 81: płatki kukurydziane


Ciekawostka

Im bardziej przetworzone produkty tym większe prawdopodobieństwo że ich IG będzie bardzo wysoki. Produkty naturalne - najbardziej zbliżone do swojego pierwotnego stanu (niegotowane, niesmażone etc.) mają mniejszy IG.
Autor obrazka: kidmissile

Popularne posty z tego bloga

Jak obliczyć BMI

Chcesz sprawdzić, czy Twoja waga jest prawidłowa? BMI (ang. Body Mass Index) jest prostym narzędziem, które porównując wzrost z wagą, wskaże Ci czy masz niedowagę, otyłość lub czy wszystko jest w normie. Aby poznać swój BMI, wystarczy że skorzystasz z prostego wzoru.

Czy ocet jabłkowy pomaga schudnąć?

W Japonii został przeprowadzony eksperyment, który miał na celu sprawdzić wpływ octu jabłkowego na odchudzanie . Testowi poddano jedynie otyłych ludzi, podzielono ich na trzy grupy o podobnej wadze, wskaźniku BMI i obwodzie pasa. Każda z grup wypijała codziennie przez 12 tygodni 500ml napoju, zawierającego kolejno: 30ml, 15ml i 0ml octu jabłkowego. Wszyscy którzy znajdowali się w grupach przyjmujących 30ml i 15ml octu mieli mniejszą wagę, BMI i obwód pasa, niż reszta znajdująca się w trzeciej grupie kontrolnej, której podawano jedynie sam napój bez octu. Poniżej znajdziesz kilka informacji na temat octu jabłkowego i tego jak możesz go wykorzystać.

Jak ćwiczyć żeby szybko schudnąć

Każdy posiadacz zbędnych kilogramów z pewnością słyszał już tą cudowną garść rad: "Jeśli chcesz schudnąć musisz mniej jeść i zacząć ćwiczyć"... albo jakoś tak. Rada może prosta i chyba już oczywista dla wszystkich, ale tylko niewielu stara się pójść krok dalej i zastanowić się nad tym jaki rodzaj ćwiczeń sprawi że efekt z wysiłku będzie znacznie szybciej widoczny. Jeśli zależy Ci na tym aby spalić jak najwięcej tkanki tłuszczowej, czas jaki poświęcasz na treningi powinien w zdecydowanej większości skupiać się na ćwiczeniach aerobowych (cardio). Najważniejszą rzeczą w tego rodzaju ćwiczeniach jest umiarkowane tempo oraz dość długi i nieprzerwany czas trwania (od 30 min. do nawet 2 godzin). Oczywiście to jak długo i intensywnie będziesz ćwiczyć zależy głównie od Twoich chęci i ogólnej formy, jednak lepiej zacznij dość wolno i staraj się tak rozłożyć siły żeby wytrzymać te 30 minut niż ćwiczyć za ostro i skończyć po paru minutach.